#Kalakuu - Matkusta kalalla maapallon ympäri

Miksi lähteä maailmalle, kun maailman voi pyytää kotiin – lautasellinen kerrallaan. Kala maistuu kaikilla kielillä, oli kyse sitten bouillabaisesta, ramenista, cevichestä tai vaikka fish & chipseistä.

Toukokuussa luonnonkalan tarjonta on runsain ja monipuolisin, ja jokaisen on helppo löytää omat suosikkinsa – siksi toukokuu on Kalakuu. Syömällä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa teet hyvää sekä itsellesi että ympäristölle, sillä kala on paitsi terveellinen myös vastuullinen valinta.

Tänä vuonna Kalakuu jakaa erilaisten käytännön vinkkien lisäksi reseptejä, jotka ovat saaneet innoituksensa ympäri maailmaa. Testaa sellaisenaan tai sovella makusi mukaan. Osallistu samalla kilpailuun jakamalla paras kalaruokamuistosi.

TUTUSTU RESEPTEIHIN

Kala taipuu kaiken maailman makuihin. Näillä resepteillä onnistut helposti!

KATSO VINKKIVIDEO

Viikottain vaihtuvilla videoilla tarjolla vinkkejä kalan ostamiseen, käsittelyyn ja valmistamiseen.

Lisää kalareseptejä sekä tietoa ja vinkkejä löydät Pro Kalan sivuilta täältä >

Sulje ikkuna Bouillabaisse

4 annosta

2 porkkanaa
1 fenkoli
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl rypsiöljyä
400 g tomaattimurskaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kalalientä
1 ps (0,5 g) sahramia
400 g kuhafileetä
400 g kirjolohifileetä
200 g keitettyjä sinisimpukoita, pakaste
200 g katkarapuja, pakaste
(suolaa)

Tarjoiluun
valkosipulilla maustettua majoneesia eli aiolia maalaisleipää

Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Halkaise fenkoli, huuhtele, poista kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna timjami. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää salottisipulit ja valkosipulit, porkkanat ja fenkolit. Paista keskilämmöllä 3–4 minuuttia. Lisää kattilaan tomaattimurska, valkoviini ja kalaliemi. Lisää sahrami. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Poista kalafileistä mahdolliset ruodot ja nahka. Leikkaa nahattomat kalafileet parin sentin kokoisiksi kuutioiksi.

Lisää jäiset simpukat ja katkaravut keittoon. Kiehauta ja keitä kannen alla 5 minuuttia. Lisää keittoon kuha- ja kirjolohikuutiot. Kiehauta. Peitä kattila kannella ja nosta liedeltä. Anna makujen tasaantua viitisen minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa bouillabaisse maalaisleivän ja aiolin kanssa.

Sulje ikkuna Cowboyn kalaa

4:lle

400 g ruodottomia kalafileitä (siikaa, haukea, kampelaa)
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapipurirouhetta
1 sipuli
1 punainen paprika
1 tlk (400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa
1-2 rkl tomaattipyrettä
1 tlk ruskeita papuja vedessä
(chiliä)
(yrttisuolaa)
(mustapippuria)

Lisäksi
wrapeja, rieskoja tai tacokuoria
rapeaa salaattia suikaleina
tuoretta kurkkua suikaleina
juustoraastetta

Leikkaa ruodottomat kalafileet noin 3 cm:n pituisiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista nopeasti pannulla lähes kypsiksi (noin pari minuuttia riittää). Nosta kalat pois pannulta.

Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli ja siemenistä puhdistettu paprika. Kypsennä pannulla, kunnes kasvissuikaleet pehmenevät. Lisää pannulle tomaattimurska ja pyre. Keitä ilman kantta, kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Valuta paputölkistä liemi pois ja lisää pavut tomaattiseokseen. Mausta seos tarvittaessa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kalapalat seokseen. Sekoita varovasti ja nosta tarjolle.

Laita esim wrapille salaattia ja kurkkua ja hiukan juustoraastetta. Nosta pari lusikallista kalaseosta päälle, kääräise rullalle tai taittele ja nauti.

Sulje ikkuna Fish and chips

1 pss. (400 g) pakaste ranskan- tikku- tai lohkoperunoita
300-400 g silakkafileitä
½ sitruuna tai n. 3 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
reilu 0,5 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
vajaa 1 dl korppujauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,25 tl jauhettua valkopippuria

NOPEA KASTIKE
1 dl (kevyt)kermaviiliä
0,5 dl (kevyt)majoneesia
n. 0,5 dl valmista kurkkusalaattia
sinappia
ketsuppia
ripaus mustapippuria

Kuumenna uuni 250 asteeseen (tai mitä perunapakkauksen kypsennysohjeissa sanotaan). Kypsennä perunoita noin 10-15 minuuttia yksinään.

Lado silakkafileet työlaudalle tai voipaperille nahkapuoli ylöspäin. Purista sitruunasta käsin pirskottamalla sitruunanmehua fileille. Levitä niille vielä mausteet ja tillisilppua. Sekoita mausteet korppujauhoihin lautasella. Taita fileet tiukasti takaisin kalan muotoon niin, että nahkapuoli jää sisäpuolelle. Kääntele silakat korppujauhoissa.

Tee tilaa pellille kaloille. Laita kalat uuniin ja kypsennä vielä noin 5-10 minuuttia. Tarjoa perunat ja kalat yhdessä. Lisänä maistuu ketsuppi, majoneesi tai kermaviilikastike. Voit toki paistaa silakat myös pannulla kuumassa margariinissa molemmin puolin ruskeiksi ja rapeiksi.

Yllä oleva kastike maistuu minkä tahansa paistetun kalan kanssa. Erityisen sopivaa se on juuri fish&chipseille. Kastikkeen valmistat sekoittamalla kermaviilin, majoneesin ja kurkkusalaatin ja maustamalla ketsupilla, sinapilla ja mustapippurilla makusi mukaan. Makujen voi antaa tasaantua muun ruuan valmistumisen ajan.

Sulje ikkuna Itä-afrikkalainen kalakeitto

2 tl rypsiöljyä
5dl kolme isoa tai viisi pientä sipulia
250 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1-2 rkl curryjauhetta
1 iso peruna
2 paprikaa
2 tomaattia
1-2kpl habanerochiliä (jos haluaa tulisen)
noin 2 dl kookosmaitoa
450 g kalaa kuutioituna 2,5 cm paloiksi. Mikä tahansa kiinteä vaalea kala tai lohikin käy
225-450 g kuorittuja katkarapuja
0,5 dl tuoretta korianteria
2 l kanalientä
suolaa

Kuori peruna ja pilko se 2,5 cm paloiksi. Pilko paprika paloiksi. Kuutioi sipuli, tomaatit ja halutessasi chili. Pilko korianteri.

Kuumenna rypsiöljy suuressa kattilassa, lisää sipuli ja curryjauhe. Kuullota. Lisää paseerattu tomaatti/tomaattimurska ja perunat. Sekoita hyvin. Lisää kanaliemi. Kiehauta. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Anna kiehua miedolla lämmöllä (hiljalleen hymyillen) kunnes perunat ovat hieman pehmenneet (noin 15 minuuttia).

Lisää paprikat, chilit, pilkotut tomaatit ja kookosmaito. Sekoita, ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

Lisää kalakuutiot ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia, kunnes kala on kypsää.

Lisää korianteri ja katkaravut. Keitä vielä pari minuuttia.

Tarjoile sellaisenaan tai leivän tai kookosriisin kanssa.

Sulje ikkuna Lohipizza grillissä

Pizzataikina
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
ripaus suolaa
1 rkl oliiviöljyä
350 g (n 5dl) vehnäjauhoja

Täytteet
edellisen päivän uunilohta
kaupan pizzakastiketta (tai itse tehtyä)
kirsikkatomaatteja
juustoraastetta

Viimeistelyyn
basilikaa
oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, jauhot ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Laita taikina kulhoon ja kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes taikina on kaksinkertainen (noin 30 minuuttia).

Leivo taikinasta 4 samankokoista palloa. Kauli pallot ohuiksi pizzapohjiksi ja jauhota hyvin molemmin puolin.

Kuumenna grilli kuumaksi. Laita kaulittu pizzapohja grilliin ja sulje kansi. Grillaa pohjaa 2 minuuttia. Nosta pizzapohja pois grillistä ja käännä grillattu puoli ylöspäin.

Täytä pizza: Levitä tomaattikastiketta pizzapohjan päälle. Ripottele hieman juustoa seuraavaksi ja levitä sen jälkeen uunilohta pizzalle. Lisää vielä viipaloituja kirsikkatomaatteja sekä juustoraastetta pintaan ja nosta pizza grilliin.

Grillaa pizzaa täytteiden kanssa 3 minuuttia.

Grillauksen jälkeen viimeistele pizza tuoreilla basilikanlehdillä, sormisuolalla, vasta rouhitulla mustapippurilla sekä oliiviöljyllä.

Sulje ikkuna Ceviche

100 g kirjolohta nahattomana fileenä
1 lime
½ sitruuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuutioi kala pieniksi paloiksi. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla sekä limen kuorella ja purista limen ja puolikkaan sitruunan mehu kalan päälle. Lisää reilu loraus oliiviöljyä ja sekoita hyvin.

pala kurkkua
6 kirsikkatomaattia
1 veriappelsiini (appelsiini, greippi, verigreippi toimivat myös)
pieni pala tuoretta jalapenoa
10 oksaa korianteria
½ pieni punasipuli
tabascoa

Kuori ja kuutio kurkku, lohko kirsikka tomaatit, kuori ja ”fileoi” veriappelsiini. Hienonna tuore jalapeno, punasipuli sekä korianteri.

Sekoita kaikki aineet kalakuutioiden joukkoon ja anna kypsyä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja muutama tippa tabascoa.

Tarjoile aromaattinen ceviche tortillalastujen kanssa illan istujaisissa tai kesäjuhlissa alkuruokana.

Sulje ikkuna Kalaa intialaisittain kookosmaidossa

4:lle

n. 500 g kalafileitä (kuhaa, ahventa)
2-3 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
1 tl inkiväärijauhetta
(1 tl kurkumaa)
ripaus chiliä
1 tl jauhettua kuminaa tai jeeraa
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 2 tl kalakastiketta tai soijaa
0,5 tl sokeria
1 pieni tölkki kookosmaitoa (n. 1,2 dl)
1-2 dl vettä
öljyä
basilika- tai persiljasilppua

Valele kalafileet sitruunamehulla. Sekoita suola, inkivääri, kurkuma, chili ja jeera keskenään ja ripottele kalojen päälle. (Kuminan tai jeeran siemenet voi hieroa hienoksi morttelissa, jos et saa valmiiksi hienonnettua.) Anna kalojen maustua noin 10 minuuttia.

Kuori sipulit ja valkosipulit. Leikkaa sipulit puoliksi ja suikaloi puolikkaat. Silppua valkosipuli. Kuumenna öljyä niin isolla kannellisella paistinpannulla, että kalat mahtuvat siihen. Kuullota sipuleita öljyssä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Mausta kalakastikkeella tai soijalla ja sokerilla. Lisää pannulle kookosmaito ja vettä.

Nosta maustuneet kalapalat sipulien päälle ja hauduta kannen alla noin 15-20 minuuttia. Sekoita välillä varoen, etteivät kalafileet hajoa. Lisää vettä tarvittaessa, jos pannulla oleva neste uhkaa kuivua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele ruoan pinnalle basilikasilppua. Tarjoa esimerkiksi basmatiriisin kanssa.

Sulje ikkuna Tulinen savukalaramen

4 annosta

2 kananmunaa
1/2 pieni purjo
1 rkl raastettua inkivääriä
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
1 l kanalientä
1 ps (10 g) misokeittoaineksia
2 rkl teriyakikastiketta
2 rkl kalakastiketta
1 tähtianis
100 g täysjyvä- tai ramen-nuudeleita
100 g lehtikaalia tai pinaattia
300 g savukalaa, esim. savulohta tai savumakrillia
1 dl hienonnettua korianteria
1 limetin mehu

Keitä kananmunia 8 minuuttia kiehuvassa vedessä. Jäähdytä munat kylmässä vedessä.

Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä huolellisesti myös lehtien välistä, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Huuhtele chili, halkaise ja poista valkoiset siemenkalvot ja siemenet. Viipaloi chili. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Mittaa kanaliemi kattilaan. Lisää kattilaan misokeittoainekset, teriyakikastike, kalakastike, tähtianis, valkosipulit, inkivääri, chili ja purjo. Kiehauta ja keitä lientä 10 minuuttia. Lisää joukkoon nuudelit. Keitä vielä keskilämmöllä noin 3-4 minuuttia.

Huuhtele lehtikaalin lehdet kylmällä vedellä, leikkaa mahdollinen paksu lehtiruoti pois ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Poista savukalasta nahka ja mahdolliset ruodot, revi suupalan kokoisiksi paloiksi.

Annostele lehtikaalisuikaleita ja savukalapaloja annoslautasille. Nostele päälle kuumaa nuudelikeittoa.

Halkaise kananmunat ja nosta jokaiselle annoslautaselle munanpuolikas. Lisää päälle hienonnettu korianteri. Purista päälle limetinmehua.

KERRO PARAS KALARUOKAMUISTOSI – VOITA LAHJAKORTTI!

Romanttinen illallinen Italian taivaan alla, muikkuja Mikkelin torilla, kalasoppaa papan pyytämistä ahvenista… Kerro oma kalaruokamuistosi, niin olet mukana arvonnassa, jossa on pääpalkintona iso Ruokaboksi (arvo 77 €) ja viikoittain Foodoran lahjakortteja (arvo 25 €).

Osittain EMKR rahoittama kampanja
Pro Kala
Pro Kala

Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan.

Olemme voittajaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Siirryt kohta Kalakuun verkkosivulle

Sulje ikkuna

Arvonnan säännöt

Järjestäjä

Pro Kala ry, Pasilankatu 2, PL 115, 00241 Helsinki, jäljempänä ”Järjestäjä”, järjestää Kalakuu-arvonnan, jäljempänä ”Arvonta”.

Sääntöjen soveltaminen

Näitä sääntöjä sovelletaan Järjestäjän Arvontaan osoitteessa https://kampanjat.supla.fi/kalakuu

Arvontaan voivat osallistua kaikki Suomessa pysyvästi asuvat 18 vuotta täyttäneet henkilöt pois lukien Järjestäjän työntekijät.

Osallistumalla Arvontaan osallistuja myöntää Järjestäjälle kaikki oikeudet toimittamaansa aineistoon, edelleen luovutus- ja muunteluoikeus mukaan lukien. Osallistujalle jää Järjestäjästä riippumaton käyttöoikeus toimittamaansa aineistoon. Osallistuja vastaa siitä, että hänellä on oikeus myöntää edellä mainitut oikeudet Järjestäjälle, ja että hän on saanut suostumuksen aineiston lähettämiseen kaikilta aineistossa esiintyviltä henkilöiltä.

Osallistumalla Arvontaan osallistujat sitoutuvat noudattamaan näitä sääntöjä.

Henkilötietojen käsittely

Järjestäjä ei käytä eikä luovuta annettuja yhteystietoja suoramarkkinointitarkoituksiin. Osallistumisen yhteydessä annettua puhelinnumeroa ja osoitetietoja käytetään vain voittajien tavoittamiseen ja mahdollisten palkintojen toimittamiseen. Kilpailuun osallistuvat henkilöt hyväksyvät osallistuessaan, että he saattavat saada sähköpostitse tietoa liittyen kilpailuun. Yhteystiedot hävitetään 1 kuukauden kuluttua kilpailun päättymisestä.

Osallistuminen ja arvonta-aika

Arvontaan voi osallistua 25.4.-29.5.2022 välisenä aikana. Osallistuminen tapahtuu täyttämällä https://kampanjat.supla.fi/kalakuu-sivuilla olevaan lomakkeeseen siinä pyydetyt tiedot, ja vahvistamalla osallistuminen painamalla ”osallistu/lähetä tai muuta vastaavaan -painiketta. Arvontaan voi osallistua vain internetissä. Epäselvästi tai vajavaisin tiedoin täytettyjä osallistumisia ei huomioida.

Palkinnot ja voittajan valinta

Pääpalkintona arvotaan iso Ruokaboksi, joka sisältää kolme reseptiä. Pääpalkinnon arvo on 77 euroa. Lisäksi arvotaan yhteensä 8 Foodoran 25 euron arvoista lahjakorttia.

Foodoran lahjakortteja arvotaan 2kpl maanantaina 9.5., 2kpl maanantaina 16.5., 2kpl maanantaina 23.5. ja 2kpl kampanjan päätyttyä maanantaina 30.5. Ruokaboksi arvotaan maanantaina 30.5.

Kaikki palkinnot arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken. Palkintoja ei voi muuttaa rahaksi.

Palkintojen luovutus ja voittajan julkistus

Voittajille ilmoitetaan arvontavoitoista arvonnan suorittamisen jälkeen viipymättä henkilökohtaisesti joko sähköpostitse, puhelimitse tai postitse. Jos voittajaa ei tavoiteta hänen osallistumisensa yhteydessä antamien yhteystietojen kautta, arvotaan tilalle uusi voittaja. Järjestäjä vastaa palkinnon toimittamisesta voittajan ilmoittamaan osoitteeseen Suomessa. Voittajien nimet voidaan julkaista Radio Rockin, Hitmixin, Aito Iskelmän sekä asiakkaan kanavissa.

Järjestäjän vastuunrajoitus

Järjestäjän vastuu Arvontaan osallistumisesta rajoittuu näissä säännöissä mainittujen palkintojen määrään ja arvoon sekä palkintojen luovuttamiseen. Järjestäjä ei vastaa esimerkiksi mahdollisista tietoliikenneyhteyksiin liittyvistä ongelmista arvontaan osallistumisen yhteydessä taikka osallistumisesta, palkinnon lunastamisesta tai käyttämisestä aiheutuvista kustannuksista tai Järjestäjän vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevista tapahtumista, jotka saattavat vaikuttaa esimerkiksi palkinnon hyödyntämiseen.

Verotus

Järjestäjä vastaa arpajaisverosta. Järjestäjä antaa tiedon palkinnoista ja palkinnonsaajan tarpeellisista henkilötiedoista veroviranomaisille voimassaolevien verosäännösten edellyttämän mukaisesti.