Radio Rockin Hall of Fame tulee!

On tullut aika julkistaa kaikkien kunniagallerioiden isä, äiti, sheriffi ja sulttaani. Rockmusiikin ylin auktoriteetti, Klaus Flaming, niputtaa vuoden 2021 aikana rockmusiikin historian osalta ne merkittävät henkilöt, jotka ansaisevat päästä
RADIO ROCKIN HALL OF FAMEEN!!

Lemmy

Ian ”Lemmy” Kilmister sai keväällä 1975 potkut nousussa olevasta Hawkwindista ailahtelevan käytöksensä ja amfetamiinin käytön vuoksi. Lemmy ei jäänyt murehtimaan, vaan perusti samana vuonna Motörheadin, ja viimeistään vuoden 1980 sinkkubiisi Ace Of Spades nosti bändin maailmanmaineeseen. Seuraavat 40 vuotta Lemmy eli yhtyeineen sex, drugs & rock’n’roll -elämää, kunne menehtyi pari viikkoa viimeisen suomikeikkansa jälkeen joulukuussa 2015. Rest in peace ja tervetuloa Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Tuomas Holopainen

Loppuvuodesta 1996 nuori kolmikko, Tuomas Holopainen, Tarja Turunen ja Emppu Vuorinen, äänittivät akustisen demon nimellä Nightwish. Yhtyeen ensimmäiseen albumiin mennessä soittimiin oli jo saatu sähköt, ja pian Nightwishin nimi oli koko metallimaailman huulilla. Vaikka neljännesvuosisadan aikana jäsenistö on vaihdellut, bändin keskiössä on edelleen maestro Holopaisen vahva visio ja ajattomat sävellykset. Itseoikeutetusti Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Ozzy Osbourne

Laulamisesta kiinnostunut, teini-ikäinen Ozzy Osbourne vei 60-luvulla musiikkikaupan ikkunaan ilmoituksen, jossa luki ”Ozzy Zig needs a gig”. Löytyneestä bändistä muodostui maailman ensimmäiseksi heavy metal -yhtyeeksi tituleerattu Black Sabbath. Ozzyn tästä alkaneen uran viiteen vuosikymmeneen on kuulunut yhtäältä päihdeongelmia, tosi-tv:tä ja lepakoita, mutta toisaalta nousu yhdeksi raskaan musiikin kummisedistä sekä Black Sabbathin että soolomateriaalin myötä.

Kuuntele jakso Suplasta
Freddie Mercury

Nuori Freddie Mercury tarjosi sinnikkäästi itseään uudeksi laulajaksi paikalliseen Smile-yhtyeeseen 60-luvun lopulla. Yritys kannatti: solistin paikka aukesi, Smilestä muuntui Queen ja Mercury nousi kahden seuraavan vuosikymmenen aikana yhdeksi rock-taivaan kuolemattomista tähdistä. Kun samassa paketissa on yksi rockin ikonisimmista äänistä, karismaattinen esiintymistaito ja monipuolinen lauluntekijä, paikka Radio Rockin Hall of Famessa on itsestäänselvyys.

Kuuntele jakso Suplasta
Ville Valo

Ville Valo oli jo 14-vuotiaana mukana useissa bändeissä aina grindcoresta reggaeen. Vuonna 1991 hän perusti ystävänsä kanssa goottisävytteistä rockia esittävän yhtyeen, jonka nimeksi tuli His Infernal Majesty. Resepti toimi: HIMin albumit ovat nousseet listojen kärkeen ympäri maailmaa, ja vuoden 2007 Venus Doom -levyn 12. sija USAn albumilistalla on edelleen listan korkein suomalaisnoteeraus. Nyt HIM-uran päättymisen jälkeen Valon ääntä kuulee VV-projektissa. Ilmiselvä paikka Hall of Famessa.

Kuuntele jakso Suplasta
Nikki Sixx

Nikki Sixxin isä lähti, kun poika oli kolmivuotias, äiti kolmea vuotta myöhemmin. 17-vuotiaana Nikki muutti isovanhempiensa luota basso selässä Los Angelesiin ja perusti parin vuoden etsimisen jälkeen rumpali Tommy Leen kanssa Mötley Crüen. 80-luku menikin sitten äärimmäisen lujaa, 90-luku vähän hiljaisemmin ja koko 2000-luku comebackeja tehden. Sixx on samalla itse ollut tuottelias niin kirjailijana kuin oman Sixx: A.M. -yhtyeensä kanssa. Ilmiselvä Hall of Famen jäsen.

Kuuntele jakso Suplasta
Anthony Kiedis

Kitaristi ja laulaja Billy Gibbonsin ensimmäinen levyttänyt yhtye Moving Sidewalks saavutti jonkinasteista kulttisuosiota. Seuraavan, vuonna 1969 perustetun ZZ Topin, suosio kasvoikin sitten pieniä piirejä suuremmaksi. ”70-luvulla saimme keikoillemme kaikki kunkin osavaltion punaniskat, 80-luvulla olimmekin sitten jo kaiken kansan yhtye.” Viisi vuosikymmentä ja parikymmentä studioalbumia myöhemmin Gibbons on ilmiselvä valinta Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Billy Gibbons

Funkrockin huuruisen 80-luvun jälkeen Red Hot Chili Peppers löi itsensä ison yleisön tietoisuuteen vuonna 1991, kun Blood Sugar Sex Magik -albumi räjäytti pankin. Sittemmin yhtye on ollut kestomenestyjä stadionrock-luokassa mm. albumiensa Californication, By The Way ja Stadium Arcadium siivittämänä. Alusta asti yhtyeen laulajana on toiminut vastustamattoman karismaattinen ja hyvin usein paidatta esiintyvä Anthony Kiedis, joka lisätään nyt ansaitusti Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Dimebag Darrell

Dimebag Darrell perusti 15-vuotiaana veljensä kanssa glam rock -yhtyeen Pantera. Bändi ei puhutellut suurta yleisöä vielä 80-luvulla, mutta genren vaihtaminen groove metalliksi 1990 julkaistulla Cowboys From Hell -albumilla muutti tilanteen. Viimeistään 1992 julkaistu Vulgar Display of Power nosti Panteran metallitaivaan tähdeksi ja samalla Dimebagin metallikitaroinnin legendaksi. Darrellin ura jäi liian lyhyeksi, mutta paikka Radio Rockin Hall of Famessa on taattu.

Kuuntele jakso Suplasta
Ronny James Dio

Vuonna 1942 syntyneen Ronnie James Dion soittimeksi valikoitui jo lapsena trumpetti, jota piti opetella soittamaan periaatteella "harjoitus tekee mestarin". Mestari Ronniesta sittemmin tuli, joskaan ei trumpetti huulillaan vaan mikrofoni edessään. Yhtyeitä vuosien varrelle mahtui mm. Rainbow, Black Sabbath, Elf, Heaven and Hell sekä omaa nimeä kantava Dio. Ronny James Dio nukkui pois tästä maailmasta toukokuussa 2010, mutta kuuluu iäisyyksiksi Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Eddie Van Halen

Veljekset Edward ja Alexander Van Halen aloittivat rock-harrastuksensa siten, että Eddie toimi rumpalina ja Alex kitaristina. Vuonna 1978 debyyttinsä julkaisseessa Van Halen -kokoonpanossa osat olivat jo vaihtuneet, ja yhtye lämmitteli heti mm. Journeyn ja Black Sabbathin kiertueilla. Yhtyeen menestysvuosina 80- ja 90-luvuilla Eddiestä kasvoi kitara-ikoni, joka vieraili lisäksi mm. Michael Jacksonin Thriller-albumilla. Eddie Van Halen menehtyi lokakuussa 2020, mutta musiikki ja perintö elää!

Kuuntele jakso Suplasta
 Esa Holopainen

Ysärin alkajaisiksi parikymppinen hevikitaristi Esa Holopainen päätti ystävineen, että olisi death metal -yhtyeen aika. Amorphis sai alkunsa. Bändin ensimmäisiä 15 vuotta värittivät miehistövaihdokset, musiikilliset kokeilut ja levy-yhtiösotkut, kunnes uuden laulajan Tomi Joutsenen kanssa julkaistu Eclipse nousi vuonna 2006 Suomen albumilistan kärkeen. Sittemmin yhtye on keikkaillut yli 50 maassa. Vuonna 2021 Holopainen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa otsikolla Silver Lake by Esa Holopainen.

Kuuntele jakso Suplasta
David Coverrdale

David Coverdalen musiikillinen ura alkoi 22-vuotiaana, kun hänet bongattiin vaatekaupan myyjästä Deep Purplen solistiksi. Pesti oli lyhyt, mutta seuraavaksi perustettu yhtye Whitesnake sitäkin pitkäikäisempi. Yhtyeen nousukiito käynnistyi 80-luvulla discohuuman laannuttua, ja vuoden 1987 albumi ”Whitesnake” myi USA:ssa jo kahdeksankertaista platinaa. Nyt kuusi levyä myöhemmin alkava Farewell-kiertue lopettaa yhtyeen hienon uran. Tervetuloa Hall of Fameen!

Kuuntele jakso Suplasta
Dave Mustaine

Dave Mustainen muusikonuran alusta saisi otsikoita suurista päihdeongelmista tai potkuista Metallican soolokitaristin paikalta juuri ennen ensialbumin äänityksiä. Joku olisi voinut lannistua. Mustaine sen sijaan keräsi rahaa puhelinmyyjänä, muutti Hollywoodiin ja perusti yhtyeen Megadeth, joka nousi 80–90-luvuilla Thrash-metallin suuruudeksi. Yhtye elää yhä, vaikka Mustaine onkin joutunut taistelemaan kurkkusyövän kanssa. Pitkää ikää ja ansaitusti Hall of Fameen!

Kuuntele jakso Suplasta
Keith Richards

Lokakuussa 1961 17-vuotias Keith Richards törmäsi Lontoossa vanhaan kaveriinsa Mick Jaggeriin ja päätti liittyä tämän yhtyeeseen Little Boy Blue and the Blue Boys. Seuraava bändiviritys otti nimekseen The Rolling Stones. Kuuden seuraavan vuosikymmenen aikana kirjoitettiin rock-historiaa kymmenien kirjojen ja vinyylilevyjen täytteeksi. Eikä matka ole ohi: ”Jatkamme niin kauan kuin virtaa riittää. Jos olisimme ikihyviksi halunneet lopettaa, se olisi jo tapahtunut.

Kuuntele jakso Suplasta
Blackie Lawless

Mistä sanoista muodostuu heavy metal -yhtyeen W.A.S.P nimi? Perustaja-laulaja, Radio Rockin Hall of Famen uusimman jäsenen Blackie Lawlessin mukaan kysymykseen ei ole muuta vastausta kuin "We Ain't Sure, Pal”. Varmaa on kuitenkin se, että 1982 perustettu W.A.S.P on uransa aikana herättänyt pahennusta vulgaareilla lyriikoillaan sekä ”nuorisolle haitallisella” lava-esiintymisellään, kuitenkin samalla myyden kiitettävät 12 miljoonaa albumia.

Kuuntele jakso Suplasta
Jimi Hendrix

Toukokuussa 1967 Jimi Hendrix Experience heitti myyttisen keikkansa Helsingin Kulttuuritalossa vain 10 päivää ensialbuminsa Are You Experienced julkaisun jälkeen. Tästä alkaneen neljän vuoden jakson aikana mies julkaisi neljä albumia ja esiintyi pääesiintyjänä vuoden 1969 ikonisessa Woodstockissa. Hendrix kuoli 27-vuotiaana syksyllä 1970, mutta oli jo ehtinyt muuttaa iäisyydeksi käsitystä siitä, mitä sähkökitaran soittaminen voi olla. Ansaitusti Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Gene Simmons

Gene Simmonsilla oli 24-vuotiaana visio, joka pohjautui lempiyhtyeensä The Beatlesin esikuvaan neljästä soittajasta. Yhtyeen nimeksi valikoitui myönteisiä ajatuksia herättävä sana Kiss, ja jäsenistö päätti mukailla sarjakuvahahmoja kasvomaalauksia ja esiintymisasuja myöten. Tulos: viisi vuosikymmentä kuolematonta rockia, 20 studioalbumia ja basistin itsensä ikoniseen asemaan noussut kieli. Gene, tervetuloa Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Eddie Vedder

90-luvun alkupuolen taikasanana musiikissa oli grunge, ja Pearl Jam oli yksi kuumimpia ja kysytyimpiä yhtyeitä koko Yhdysvalloissa. Orkesterin laulaja-kitaristina toimi – ja toimii yhä – karismaattinen ja vahvaääninen Eddie Vedder. Neljästä kuuluisimmasta grunge-yhtyeestä ainoastaan Pearl Jam on selvinnyt kolmesta toimintavuosikymmenestään kutakuinkin kuivin jaloin, ja nyt on Vedderin vuoro tulla osaksi Radio Rockin Hall of Famea.

Kuuntele jakso Suplasta
Rob Halford

Keväällä 1973 Rob Halford sai tarjouksen liittyä laulajaksi yhtyeeseen nimeltä Judas Priest. Raskas rock ei ollut tuolloin muodikasta, mutta tinkimätön linja palkittiin viimeistään brittilistan neljänneksi nousseella albumilla British Steel vuonna 1980. Vuosien 1992-2005 musiikillisten irtiottojen jälkeen Halford palasi Judas Priestin vokalistiksi, ja yhtyeen viimeisin albumi Firepower, nostettiin yhdeksi vuoden 2018 parhaista metallialbumeista.

Kuuntele jakso Suplasta
James Hetfield

14-vuotiaana James Hetfield päätti, että kitaran se pitää olla. Päätös kannatti: Metallica syntyi lehti-ilmoituksesta bongatun rumpali Lars Ulrichin kanssa vuonna 1981, ja debyytti Kill ’em All ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. 40 vuoden aikana yhtye on julkaissut kymmenen metallin historiaa määrittänyttä albumia, ja James Hetfieldistä on kasvanut yksi genren arvostetuimmista nokkamiehistä ja komppikitaristeista. Ansaitusti Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Jimmy Page

Led Zeppelinin kitaristi Jimmy Page on ehdoton lisäys Radio Rockin Hall of Fameen. Page aloitti kitaransoiton jo nuorena, mutta ammatti siitä tuli, kun hän soitti Lontoon kaduilla rahoittaakseen maalausopintojaan. 60-luvun lopussa The Yardbirds -yhtyeen raunioista syntyi Robert Plantin, John Bonhamin ja John Paul Jonesin kanssa muodostettu Led Zeppelin, joka lukeutuu nykyään jokaiselle maailman merkittävimmät rock-yhtyeet -listalle, ja nimenomaan sinne kärkipäähän.

Kuuntele jakso Suplasta
Slash

Kitaristi-ikoni Slash sai aikanaan kunnian käynnistää Guns N'Rosesin heinäkuussa 1987 julkaistun debyyttialbumin "Appetite For Destruction"in. Avauskappale "Welcome To The Jungle" lähtee liikkeelle kitaristin kehittämällä, legendaarisella introlla. Nyt tuhansien keikkojen, 2000-luvun alussa perustetun Velvet Revolverin, soolouran ja GnR:n comebackin jälkeen Slash kuuluu 100% varmasti Radio Rockin Hall of Fameen.

Kuuntele jakso Suplasta
Jim Morrison

60-luvulla startatun Scorpionsin kitaristi ja musiikillinen johtaja Rudolf Schenker kuuluu Radio Rockin Hall of Fameen. Scorpions lähentyi maailmanvalloitusta Lovedrive-albumin myötä vuonna -79, kun se pääsi USA:n kiertueellaan lämmittämään Aerosmithin ja Ted Nugentin tasoisia nimiä. Kun yhtye pari vuotta myöhemmin kuulutettiin lavalle US 83 -festivaalilla 300 000 katsojan edessä "all the way from West Germany", Rudolf tiesi unelmansa täyttyneen. Ja se unelma jatkuu yhä.

Kuuntele jakso Suplasta
Jim Morrison

The Doors -yhtyeessä vaikuttanut Morrison herätti uransa aikana ihmisissä niin myönteisiä kuin negatiivisiakin ajatuksia, mutta kaikesta huolimatta The Doors on jäänyt historiaan merkittävänä ja legendaarisena yhtyeenä.

Kuuntele jakso Suplasta
Bruce Springsteen

Jo 70-luvun puolivälissä hittikantaan osuneen Bruce Springsteenin ura on pysynyt vankumattomana läpi valtavirran muutosten sekä levy-yhtiö- ja managerisotkujen. Kantaa ottavat sanoitukset hienoihin pop-joukkuihin ja juurevaan tulkintaan juottava “Pomo” nousi otsikoihin edellisellä Suomen vierailullaan liki 5 tuntia kestäneellä keikallaan. Amerikkalaisen rockin kivijalkana Bruce Springsteenin paikka Radio Rockin Hall of famessa!

Kuuntele jakso Suplasta
Michael Monroe

Mitä olisi Radio Rockin Hall of fame ilman Michael Monroeta? Puutteellinen. Hanoi Rocksin kanssa maailmaa valloittamaan lähtenyt Monroe on 70-80-luvun taitteeessa alkaneen uransa aikana kokenut menestyksiä ja menetyksiä, edeten vastoinkäymisistä huolimatta päämäärätietoisesti eteenpäin. Monroe ja Hanoi Rocks olivat yhtenä suurimmista innoittajista koko jenkkien glam rock -liikkeelle, ja bändit kuten Guns N’ Roses ovat avoimesti antaneet Hanoi Rocksille ansaitusti kunniaa.

Kuuntele jakso Suplasta
Peter Steele

Debyyttialbuminsa vuonna 1991 julkaiseen Type O Negativen nokkamies, vokalisti ja basisti Peter Steel on selkeä lisäys Radio Rockin Hall of fameen. Kolmoslevy Bloody kisses nosti Type O Negativen metallimaailman tietoisuuteen, October Rustin ja Life is killing men jatkaen sen viitoittamalla tiellä. Stele onnistui herättämään huomiota paitsi musiikillisilla tekemisillään, mutta myös ulkomusiikillisilla tekijöillä, poseeraten alastomana Playgirl -lehdelle vuonna 1995. Steele kuoli 2010 verenmyrkytykseen.

Kuuntele jakso Suplasta
Tom Araya

Thrash-metallin neljän suuren kenties kaikkein raskaimman bändin, Slayerin, basisti-laulaja Tom Araya ehti vuonna 2019 päättyneen uransa aikana suututtaa lähes kaikki uskovaiset. Saatanaan, natseihin, väkivaltaan ym. viittauksia vilisevät sanoitukset ja raaka konstailematon tulkintamuoto ovatkin olleet yksi Slayerin kantavista voimista.

Kuuntele jakso Suplasta
Billie Joe Armstrong

Billie Joe Armstrong on räiminyt jenkkien länsirannikon punk-piireistä valtavirtarockin kärkikastiin. Armstrongin kipparoima Green Day sai maistaa mammuttimaista menestystä jo ensilevyllään, kun Dookie sinkosi hittisinkkujen siivittämänä listakärkeen ympäri maailman ja saaden punk-piirien vihat niskaansa. Kantaa ottavilla välispiikeillään kohahduttanut Armstrong keinuu musiikillaan tyylikkäästi valtavirran ja undergroundin välimaastossa, ihastuttaen ja vihastuttaen vuoroin molempia.

Kuuntele jakso Suplasta
Pete Townshend

The Whon kitaristi ja toinen laulaja Pete Townshend ohjasi The Whon Britannian modipiirien suosikista stadion-rockin terävimpään kärkeen 60-70-lukujen taitteessa. Kunnianhimoisista ja aikaansa edellä olevista projekteistaan tunnettu Townshend loi Tommyn ja Quadrophenian kaltaisia musikaaleja ja kokeili aikaansa edellä olevia miksauksia levytyksilleen, niissä sen kummemmin onnistumatta. The Who ja Townshend on mahdollista nähdä keikalla edelleen, vaikka puolet bändin jäsenistöstä on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Kuuntele jakso Suplasta
Chris Cornell

Soundgardenin laulajana ja biisinikkarina toiminut Chris Cornell pääsi kokemaan uransa aikana menestystä ja menetyksiä. Grunge-aikakauden kirot Cornell pääsi kokemaan jo varhain ystävänsä Andy Woodin poismenon myötä, josta poiki Temple Of The Dog -superkokoonpano Pearl Jam -jäsenistön kanssa. Tällä vuosituhannella Cornell löi hynttyyt yhteen Rage Against The Machine -miehistön kanssa muodostaen Audioslaven ja niitti menestystä myös soolo-artistina.

Kuuntele jakso Suplasta
Dave Grohl

Dave Grohl, eli rokkimaailman mukavin mies, on onnistunut luomaan nahkansa tyylikkäästi vuosien varrella. Washington DC:n hardcore punk -piireistä Nirvanan kannuttajaksi päätynyt Grohl oli lopettaa Kurt Cobainin poismenon jälkeen musiikinteon kokonaan, mutta lopulta Foo Fightersiksi muotoutunut sooloprojekti otti tuulta siipiensä alle ja lähti lentoon. Grohl onkin kovaa vauhtia matkalla kohti jo toista Rock n Roll Hall Of Fame -paikkaansa.

Kuuntele jakso Suplasta
Joey Ramone

"Ennen kaikki oli paremmin”. Tätä mieltä olivat Joey Ramone muiden Ramone-veljiensä kanssa, kun valtavirtamusiikki oli mennyt liian puleeratuksi. Musiikilliset kommervenkit riisuttiin siis minimiin, joka valloitti amerikkalaisyleisön 70-luvun Amerikassa. Sittemmin musiikkiin tuotiin tuottajien toiveesta puhaltimia sun muita ja jäsenistökin vaihtui, mutta Joey Ramone pysyi bändin keulilla koko bändin olemassaolon ajan.

Kuuntele jakso Suplasta
Alexi Laiho

Alexi Laiho luotsasi Children of Bodomin määrätietoisesti kohti metallimaailman kärkeä 90-luvun loppupuolelta alkaen. Huomiota jo pahaenteisellä nimellään herättänyt espoolaisbändi kiinnitti metallimaailman huomion aggressiivisella, nopealla ja virtuosimaisella soitollaan monella mantereella ja Alexi Laiho valittiinkin monessa alan julkaisussa maailman parhaaksi kitaristiksi. Children of Bodomin yllättäen hajottua vuonna 2019 Laiho perusti Bodom After Midnight -superkokoonpanon, jota ei ehditty koskaan näkemään keikalla ennen Laihon yllättävää poismenoa 2020.

Kuuntele jakso Suplasta
Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore on kiistatta yksi merkittävimmistä rock-kitaristeista. Blackmoren ensimmäisen oman bändin ollessa Deep Purple, ja tästä lähdettyään perustaakseen Rainbown, voidaan väittää herran löytäneen melko toimivan menestysreseptin. Sittemmin Blackmore muutti suuntausta raskaasta rockista marginaalisempaan suuntaan, perustaen Blackmores Nightin vaimonsa kanssa - tyylilajina tällä kertaa renessanssiajan musiikki.

Kuuntele jakso Suplasta
Iggy Pop

Punkin kummisedäksi usein tituleerattu Iggy Pop on ollut rock-musiikin undergroundin menestyneimpiä artisteja jo 60-luvulta saakka. The Stoogesin keulilla jenkkirockin muodonmuutoksen eturintamassa operoinut Iggy Pop on jatkanut omalla, tunnistettavalla tyylillään jo kuudella vuosikymmenellä, tehden yhteistyötä vuosien varrella David Bowien, Slashin kuin Josh Hommenkin kanssa.

Kuuntele jakso Suplasta
Kurt Cobain

Kurt Cobain on vuosikymmenten saatossa saavuttanut ikonisen statuksen. Cobainin perustama Nirvana-yhtye nousi grunge-aallon ja Nevermind-albumin suursuosion vanavedessä maailman suurimpien bändien joukkoon. Päihdeongelmien ja suosion tuoman paineen kanssa kamppaillut Cobain riisti henkensä 27 vuotiaana.

Kuuntele jakso Suplasta
Angus Young

Skotlannista Australiaan muuttaneen Youngin perheen nuorin vesa Angus on eittämättä koulupoikapukunsa ja Gibson SG -kitaransa kanssa yksi rock-historian ikonisimpia hahmoja. Veljensä Malcolmin kanssa perustettu AC/DC on 70-luvulta lähtien ohjannut perusrockillaan läpi muuttuvien musiikkitrendien ilman pienintäkään merkkiä laantumisesta. AC/DCn takuuvarmasti tunnistaa AC/DC:ksi.

Kuuntele jakso Suplasta
Roger Waters

Progemammutti Pink Floydin basisti-laulaja Roger Waters on kiistellyt Pink Floyd -nimen käyttöoikeudesta jo vuosia, mutta se ei ole miehen tahtia hidastanut. The Wall -albumin nimen käytön Waters sai oikeutetusti omiin nimiinsä, samoin kun edelleen herran keikoilla lentelevän Animals -levyn kannessa komeilevan sian.

Kuuntele jakso Suplasta
Steve Harris

Steve Harris oli lähellä lähteä tavoittelemaan jalkapalloammattilaisuutta, mutta onneksi musiikki vei mennessään. Steve Harrisin perustama Iron Maiden vakiinnutti alati kohenevilla listasijoituksillaan paikkansa brittiläisen raskaan rockin kärkikahinoissa, lopulta saavuttaen maailmanlaajuista suosiota ja legenda-statuksen metallipiireissä, toimien esikuvana monille maailman suurimmista bändeistä.

Kuuntele jakso Suplasta
Steven Tyler

Alun perin rumpalina ja pianoa soittaen muusikon uransa aloittanut Steven Tyler löysi lopulta tiensä bändin keulille laulajana, Aerosmithin riveissä. Massiivisia hittejä niin 70-, 80- kuin 90-luvulla Aerosmithin riveissä tehtaillut Tyler sai uuden nosteen uralleen ja uusia faneja 2000-luvulla, kun hänet liitettiin laulukilpailu American Idolin tuomaristoon.

Kuuntele jakso Suplasta
John Bongiovi

John Bongiovi, tuttavallisemmin Jon Bon Jovi nousi kansalliseen maineeseen jo ensilevytykseltään ”Bon Jovi” löytyvällä Runaway-hitillä. Vuodesta 1984 lähtien Bon Jovin hymyilevä olemus ja tarttuvat pop-melodiat houkuttelivat erityisesti naiskuulijoita muita testosteronia huokuvia aikalaisbändejä enemmän, potin räjähtäessä täysin vuoden 1986 Slippery When Wet -albumilla.

Kuuntele jakso Suplasta
Tony Iommi

Tony Iommi on monien mielestä yhtä kuin Black Sabbath ja Black Sabbathin ainoana alusta loppuun mukana olleena jäsenenä, väittämä kuulostaa perustellulta. Iommi on kiistatta yksi merkittävimmistä ja arvostetuimmista kitaristeista raskaan rockin historiassa ja herran raskaiden blues-vaikutteisten riffien koetaan olevan koko heavy metal -genren alkusysäys.

Kuuntele jakso Suplasta
Mike Patton

80-90-luvun taitteessa Faith No Moren riveissä ison yleisön tietoisuuteen noussut Mike Patton on läpi vuosikymmenten venyttänyt valtavirtarockin rajoja. Monipuolisena laulajana tunnettu Patton on rock-musiikin lisäksi esitellyt vakuuttavaa kuuden oktaavin äänialaansa myös 40 henkisen orkesterin kanssa, laulaen italialaisia 50-60-luvun pop-kappaleita Mondo Cane -levyllä.

Kuuntele jakso Suplasta
Alice Cooper

Jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan Alice Cooper on operoinut shokkirockin uhkrarohkeana sunnannäyttäjänä ja esikuvana monille tuoreemmille bändeille. Nimeään kantavan bändin hajottua ja päihdevieroituksen läpikäytyään, nokkamies Cooper on onnistunut luomaan nahkansa soolobändinsä kaulilla, pysyen tasaisesti niin rockpuritaanien kuin valtavirran suosiossa vuodesta toiseen.

Kuuntele jakso Suplasta
Bowie

Poplaulajasta kimallerockin kautta viileän hienostuneeksi soultulkitsijaksi, lohduttomien tulevaisuuskuvien maalaajasta tanssittavampien ja teollisempienkin rytmien hallitsijaksi, oman persoonansa lukuisiin eri ilmaisumuotoihin sovittaen. Bowie kykeni kerta toisensa jälkeen syntymään uudelleen, aina kuitenkin omalta jäljittelemättömältä itseltään kuulostaen.

Kuuntele jakso Suplasta
Till Lindemann

Saksan kielellä esitetty teollisuusmetalli ei paperilla vaikuttanut aikoinaan menestysreseptiltä, mutta Rammstein kykeni tässä suhteessa osoittamaan ennakkoasenteet vääriksi. Yhtyeen maailmaan pääsi sisään, vaikkei saksan kieltä olisi taitanut sanaakaan, Till Lindemannin pidettyä huolen tästä selkeästi artikuloidulla ääntämisellään. Rammsteinilla oli kyky olla samanaikaisesti provosoiva ja shokeeraava, pohjimmiltaan jollain lailla silti inhimillinen.

Kuuntele jakso Suplasta
Remu Aaltonen

Remu Aaltonen on yksi tunnetuimmista suomalaisista rock-hahmoista, niin musiikkinsa kuin värikkään kielenkäyttönsä ansiosta. Remu luotsasi Hurriganesinsa maan kiistattomaksi ykkösyhtyeeksi, vaihtoi kysynnän laannuttua suomenkieliseen iskelmäjazziin palaten myöhemmin jälleen rock'n'rollin pariin. Uransa jatkuvuutta tiedustelleille Remu tapasi todeta "Yleisö määrää, miten pitkään mummo työntää kuulaa".

Kuuntele jakso Suplasta
Phil Lynott

Irlantilainen Phil Lynott onnistui luotsaamaan perustamansa Thin Lizzy-yhtyeen tunnustetuksi ja arvostetuksi kokoonpanoksi. Hänellä oli kyky olla sulavakäytöksinen muttei kaihtanut kovanaamaisuuttakaan. Saattoi olla herkkä ja samanaikaisesti kapinallinen, heijastaen lauluissaan kaikkia näitä. Lynottin lyhyeksi jäänyt elämä päättyi 4.1.1986 vain 36-vuotiaana.

Kuuntele jakso Suplasta